Scopul proiectului: Proiectul FutureFoods își propune să promoveze sisteme alimentare durabile în Europa, sprijinind inovarea, cercetarea și colaborarea între actorii cheie, inclusiv sectorul public și privat, factorii de decizie și societatea civilă. Proiectul susține strategia Farm to Fork, abordând provocările legate de sustenabilitatea alimentară și implementând principiile economiei circulare în sistemele alimentare.
Activitățile proiectului
1.Publicarea unui articol ISI despre sisteme alimentare durabile de tip Farm to Fork apei și a sistemelor de gestionare a apei:
- Creșterea vizibilității internaționale a României prin publicații de calitate în domeniul sistemelor alimentare durabile.
- Integrarea economiei circulare cu soluțiile inovatoare pentru sistemele alimentare.
- Detalii:
- Publicarea unui articol într-un jurnal de prestigiu (ex. Journal of Cleaner Production, Sustainability, Journal of Industrial Ecology).
- Analiză comprehensivă a literaturii și a datelor calitative și cantitative pentru obținerea unor rezultate cu valoare adăugată.
2.Organizarea unor mese rotunde cu părțile interesate
- Facilitarea colaborării și schimbului de bune practici între actorii din industrie, academie și guvern.
- Creșterea calității și a relevanței proiectelor dezvoltate în România.
- Detalii:
- Eveniment hibrid care aduce împreună părțile interesate din regiunea Nord-Vest și nu numai.
- Dezbateri pe teme de actualitate precum:
1️⃣ Oportunitățile lanțurilor alimentare scurte în tranziția către economia circulară.
2️⃣ Schimbul de bune practici privind sistemele alimentare durabile. - Colectarea de feedback și identificarea viitoarelor direcții de colaborare.
3.Consolidarea capacității instituționale și a vizibilității IRCEM
- Îmbunătățirea procesului de transfer de cunoștințe și colaborare între IRCEM și parteneri.
- Crearea unor premise pentru dezvoltarea de noi proiecte și inițiative sustenabile în domeniul alimentar.
4.Impactul proiectului:
- Proiectul Farm to Fork (FutureFoods) contribuie la dezvoltarea durabilă a sistemelor alimentare, reducerea risipei și promovarea economiei circulare, consolidând rolul IRCEM ca lider în cercetarea și implementarea soluțiilor sustenabile.