Scopul proiectului: Proiectul “ASIST URBAN- Antreprenoriat Social și Întreprinderi Sociale în Transilvania”, cod SMIS: 316635, este finanțat din Programul Educație și Ocupare PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate.
Despre proiect: Obiectivul proiectului ASIST URBAN este susținerea și dezvoltarea antreprenoriatului social în domenii cu valoare adăugată pentru comunitățile urbane din regiunile Nord-Vest și Centru cu focus pe principii economiei circulare. Ne dedicăm sprijinirii inițiativelor care nu doar abordează nevoile locale, ci și contribuie la un viitor sustenabil, prin utilizarea eficientă a resurselor și reducerea impactului asupra mediului. Proiectul contribuie la realizarea obiectivului specific 4.1 al PEO_A52 prin:
OS1 – Promovarea antreprenoriatului social în regiunile Nord-Vest și Centru prin desfășurarea a 12 campanii locale de informare și recrutare pentru creșterea nivelului de conștientizare a oportunităților existente în domeniul economiei sociale.
OS2 – Dezvoltarea competențelor, a cunoștințelor și aptitudinilor antreprenoriale a 135 de persoane din regiunile de Nord-Vest și Centru ale României care doresc să înființeze întreprinderi sociale prin participarea la un program de formare pentru ocupația antreprenor în economia socială și la un curs de management de proiect fără acreditare.
OS3 – Sprijinirea înființării întreprinderilor sociale în Regiunea de Nord-Vest și Centru a României prin acordarea de subvenții în valoare de maxim 60000 euro pentru 34 de întreprinderi sociale nou înființate care vor crea minim 136 de locuri de muncă, acordarea de servicii personalizate de consiliere în domeniul antreprenoriatului și a antreprenoriatului social persoanelor selectate în vederea finanțării planurilor de afaceri până la semnarea contractelor de subvenție și servicii de monitorizare a funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate.
OS4 – Valorificarea rezultatelor proiectului după finalizarea acestuia prin (1) activități care conduc la sustenabilitatea acestuia precum dezvoltarea platformei ASIST prin crearea unui nou modul intitulat Showroom virtual social și produse sociale și alocarea în bugetul propriu al Partener 1 – IRCEM a unei sume pentru menținerea și dezvoltarea Platformei ASIST – Modul Showroom virtual social, (2) dezvoltarea, realizarea și distribuirea unui ghid de bune practici privind achizițiile circulare în economia socială în cadrul unor evenimente destinate promovării economiei sociale și (3) dezvoltarea și distribuirea în mediul online a unui catalog cu produse sociale comercializate de întreprinderile sociale finanțate.
Proiectul, prin activităţile propuse, va genera un efect pozitiv pe termen lung contribuind la creşterea sustenabilităţii întreprinderilor sociale din regiunea de Centru și Nord-Vest a României. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 30 de luni, în intervalul Octombrie 2024- Martie 2027. Valoarea totală a proiectului este de 14,478.456,54 lei, din care 12.228.726,71 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă, iar 2.158.010,60 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național și 75.846,47 lei reprezintă valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului. Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Educație și Ocupare PEO/103/PEO_P4/OP4/ESO4.1/PEO_A52 – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban – Regiuni mai putin dezvoltate.