RevHydro – Revolutionary refurbishment for an efficient and eco-friendly hydropower

Acronim: RevHydro

Perioada de implementare: 01.10.2024 – 30.09.2028

Număr GA: 101172857

Tipul proiectului: Horizon Europe

Scopul proiectului: Proiectul RevHydro-Renovare revoluționară pentru o hidroenergie eficientă și ecologică, derulat în cadrul Horizon Europe, urmărește să accelereze integrarea principiilor economie circulare în cadrul centralelor hidrografice. Proiectul a fost lansat oficial la 1 octombrie 2024, având 9 parteneri ce provin din 4 de țări.

Despre proiect: Proiectul RevHydro are ca scop modernizarea centralelor hidroelectrice existente pentru a le crește sustenabilitatea, eficiența și flexibilitatea, integrând principiile economiei circulare în procesul de reabilitare. Proiectul se concentrează pe dezvoltarea și validarea unor dispozitive inovatoare de control al fluxului, care vor fi instalate în componentele cheie ale turbinelor pentru a extinde gama lor de operare, a reduce oboseala materialelor și a îmbunătăți eficiența, cu timpi minimi de întrerupere.

În contextul economiei circulare, RevHydro propune o abordare integrată prin care modernizarea echipamentelor nu doar că optimizează performanțele energetice, dar și minimizează impactul asupra mediului. Astfel, se urmărește reutilizarea și recondiționarea componentelor existente, reducerea consumului de resurse și a emisiilor de dioxid de carbon în timpul proceselor de modernizare. Proiectul pune un accent deosebit pe protejarea biodiversității prin introducerea unui sistem inovator de bariere pentru pești, care permite redirecționarea acestora către zone sigure, asigurând compatibilitatea între exploatarea hidroenergetică și conservarea mediului acvatic.

RevHydro își propune să contribuie la tranziția către o economie verde și sustenabilă, sprijinind totodată obiectivele Uniunii Europene privind ”Gren Deal”, de a atinge o producție de energie competitivă și ecologică. Prin adoptarea unei economii circulare, proiectul urmărește să reducă amprenta ecologică a centralelor hidroelectrice, să optimizeze utilizarea resurselor și să sprijine biodiversitatea în zonele afectate de activitățile energetice.

Echipă:

Departamente sau Laboratoare:

Leave a Comment

Scroll to Top