Banca de alimente Cluj

BANCA DE ALIMENTE DIN CLUJ “Food Waste Combat”

Dacă ni se aduce  la cunoștință că România este locul 9 în Europa în ceea ce privește risipa alimentară poate că nu ne ajută să ne formăm o idee foarte clară despre realitatea dură pe care o împărtășim cu toții. Dar când auzim că în România o persoană aruncă în jur la 130 kg hrană pe an, parcă totul capătă o altă formă.

Asta dacă ne gândim la cele 5 milioane de români aflați în pragul sarăciei, sau mai bine spus la cele 66% dintre familiile care trăiesc în mediul rural și nu își pot asigura hrana zilnică.

E imposibil să rămânem imparțiali la o astfel de realitate și nu, nu e nevoie ca vreo lege de risipă a alimentelor să intre în vigoare ci e nevoie de o mână de oameni care să își dorească să facă o schimbare.

Ei bine, Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu “Ernest Lupan”- IRCEM susține cea de-a doua bancă de alimente deschisă în România, fiind membru fondator  al acesteia, banca de alimente din Cluj “Food Waste Combat” este un proiect iniţiat de  JCI (Junior Chamber International).

De asemenea, IRCEM susține buna practică a băncii de alimente propusă de aceasta ca model de bună practică Comisiei Europene prin intermediul platformei ECESP (European Circular Economy Stakeholder Platform).

Funcționarea după modelul organizațiilor de profil din Uniunea Europeană și conforme cu principiile Federației Europene a Băncilor de Alimente (FEBA) îi aduce proiectului Food Waste Combat un partener de nădejde, respectiv LIDL, cu care începem împreună lupta împotriva risipei alimentare.

Toate acestea pentru a veni în sprijinul oamenilor aflați în nevoie, copii cu dizabilități sau cu risc de abandon școlar, tineri cu dizabilități, bătrâni nevoiași, fete mamă, femei maltratate, familiilor monoparentale sau numeroase, familiilor defavorizate, imigranților, sinistraților și în același timp, pentru a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește risipa alimentară.

Pentru că nu dorim doar o informare ci vrem să trecem la acțiune pentru a contribui la  misunea acestui proiect, invitam și noi la rândul nostru producătorii agroalimentari, hipermarketurile, supermarketurile, magazinele alimentare, cantinele, restaurantele și hotelurile care au surplusuri alimentare, să fim un model de bună practică a combaterii risipei alimentare.

Și pentru că raportăm totul la misunea noastră, aceea de a mobiliza indivizii, organizaţii şi instituţii în procesul de tranziție către o economie circulară prin dezvoltarea ecosistemică a vieţii pe planeta noastră sub influenţa celor trei piloni: social, economic şi natural, amintim un citat al autorului Tristram Stuart “Cutting food waste is a delicious way of saving money, helping to feed the world and protect the planet”.

 

Agenda evenimentului!

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Echipă:

Departamente sau Laboratoare:

Scroll to Top